ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου ιδρύθηκε το 1896 από τους Γ. Τσολάκη, Κλ. Κουτσαγγέλη και Δ. Σαράτση, με σκοπό τη διάδοση των γυμναστικών και αθλητικών αγωνισμάτων. Ο σύλλογος είχε από την αρχή της ίδρυσή του τη συμπαράσταση των δημοτικών αρχών, οι οποίες του παραχώρησαν το 1908 το οικόπεδο όπου στεγάζεται και σήμερα το γυμναστήριό του.
Ο Σύλλογος ενεργοποιήθηκε αρχικά στο στίβο, ενώ σταδιακά ίδρυσε και άλλα τμήματα όπως ποδοσφαίρου, πάλης, κολύμβησης, κωπηλασίας, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδηλασίας και το 1927 το γυναικείο τμήμα κλασικού αθλητισμού. Από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα καλλιεργεί τον αθλητισμό με ξεχωριστή επιτυχία και δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τα όρια του αυστηρού ερασιτεχνισμού.
"εν Βόλω", τχ 14 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2004).
 
 
Αναμνήσεις του παλαίμαχου παίχτη μπάσκετ του Γ.Σ.Βόλου Νίκου Χαρίση για την περίοδο 1956-1963 
                                                                            
                                                           Χολαργός  26-10-2012
                                                                  
Το τμήμα μπάσκετ του Γ.Σ.ΒΟΛΟΥ έγινε το 1955-56(;) επί προεδρίας Γεωργούλα, κυρίως από μαθητές των Γυμνασίων του Βόλου.
Οι πρώτοι που πλαισίωσαν την ομάδα, αν θυμάμαι καλά ήταν οι:
Δ.Ζαγορίτης, Ζ.Θάνος, Κ.Κανέλλος, Στ.Μητσικώστας, Ν.Μανιώτης, ,Κ.Σταματίου,. Ν.Χαρίσης, Zησόπουλος, Κανλίδης, Νταφόπουλος,  Σκούρτης κ.ά. που δεν τους θυμάμαι. Άργότερα εντάχθηκαν οι: Ψωρούλας (σμηνίτης της 111 Π.Μ.), Κοκολιός, Κρεμαστάς, Τσιπνής, Πάρνος, Χαρβάλας, Κοτρώτσος, Μιχολίτσης, Γαϊτανίδης, Αιχμαλωτίδης, Καραλής, Ασβεστάς. Βασιλόπουλος κ.ά. Να σημειωθεί ότι το μπάσκετ τότε στο Βόλο ήταν στα σπάργανα. Αρκετοί παίχτες του μπάσκετ ήταν και αθλητές του στίβου. Όταν γινόταν αγώνες στίβου (Παγασαία στο Βόλο, Κρόκια στον Αλμυρό), λάβαιναν μέρος κάποιοι μπασκετμπολίστες σε ορισμένα αγωνίσματα (ύψος, επί κοντώ, μήκος κ.λ.π.) για να προσθέσουν βαθμούς στο Σύλλογο. Υπήρχαν περίοδοι που για να συμπληρώσουμε την ομάδα παίρναμε και αθλητές του στίβου! Οι υπεύθυνοι του τμήματος μπάσκετ κατά καιρούς ήταν ο Γιάνν. Αλβανός, ο Σταθ. Σκουριάς, ο Σπ. Βουτσινάς κ.ά.
Το τερέν του μπάσκετ, όταν κατασκευάστηκε ήταν στρωμένο με καρβουνόσκονη! Όσον αφορά για προπονητή…ούτε συζήτηση! Μόνοι μας καθορίζαμε τον τρόπο του παιχνιδιού, μόνοι μας διαλέγαμε τις θέσεις που παίζαμε! Οι θέσεις ήταν: Αριστερό και δεξιό γκαρ, αριστερό και δεξιό ελ και ένα φορ που κυρίως ήταν και ο ψηλότερος παίχτης της ομάδας. Σπάνια ή σχεδόν ποτέ  παίζαμε μαν του μαν. H άμυνα που παίζαμε συνήθως  ήταν άμυνα «σταυρού». Στην επίθεση το πολύ-πολύ να έπαιζε δεύτερο φορ ένας γκαρ. Τα δύο ελ είχαν το ρόλο των εξτρέμ κατά τη τεχνική του ποδοσφαίρου. Τα γκαρ κυρίως έπαιζαν άμυνα.
Οι ομάδες που υπήρχαν εκείνη την εποχή ήταν εκτός του Γ.Σ.Β., ο Τρίτων (διαλύθηκε σύντομα), η Νίκη, ο Ολυμπιακός και ό Κένταυρος (μετέπειτα Μαγνησιακός).  Διαιτητές των αγώνων τουλάχιστον μέχρι το 1963 ήταν οι: Κακουλίδης,  Παπατόλιας  Παπουτσής, Λεμονής, Σίλελης κ.ά. που δεν τους θυμάμαι. Σύμφωνα με τον παλαίμαχο διαιτητή Παπουτσή, ο σύνδεσμος διαιτητών μπάσκετ Μαγνησίας έγινε το 1960. Όπως μου είπε ο ίδιος σε πρόσφατη επαφή μαζί του, ο ίδιος αργότερα, διαιτήτευσε αγώνες όλων των κατηγοριών πανελλαδικά.
  Στη  γραμματεία (σημειωτής και χρονομέτρης),……όποιος σκάμπαζε!
  Επίσης κάθε Χριστούγεννα γινόταν τουρνουά με τη συμμετοχή και της 111 Π.Μ. της Αγχιάλου. Στο τουρνουά αυτό αρκετές φορές, οι αγώνες διεξάγονταν  και στο κλειστό τερέν της 111 Π.Μ. Μερικές φορές ο Γ.Σ.Β. έπαιζε και με τον Γ. Σ. Αλμυρού πότε στον Βόλο και πότε στον Αλμυρό.
 Το 1958 ή το 1959 είχε γίνει Πανθεσσαλικό Πρωτάθλημα ελευθέρων βολών υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ στη Λάρισα και νικητής ήταν ο παίχτης του Γ.Σ.Β. Νίκ. Χαρίσης. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, συνοδοί της ομάδας του Γ.Σ.Β. ήταν η καθηγήτρια της γυμναστικής  Παλιούρα, ο  φυσικοθεραπευτής Βοσινάκης και ο Μίμης Καψιμάλης, η ψυχή του Γ.Σ.Β. Πρέπει στο σημείο αυτό  να αναφερθεί ότι ο Μίμης Καψιμάλης διατηρούσε ένα αξιόλογο αρχείο από φωτογραφίες των δραστηριοτήτων του Γ.Σ.Β. Υποθέτω ότι το αρχείο του θα βρίσκεται στα γραφεία του Συλλόγου.
 Στο Βόλο εκείνη την εποχή, ελλιμενίζονταν αμερικανικά πολεμικά πλοία των Η.Π.Α. Επειδή τότε θεωρούσαμε τους αμερικανούς τους πρώτους στο μπάσκετ, επιδιώκαμε να παίζαμε μαζί τους όχι μόνο ο Γ.Σ.Β. αλλά και οι άλλες ομάδες ακόμα και τα γυμνάσια του Βόλου. Υπάρχουν αναμνηστικές φωτογραφίες από τους αγώνες αυτούς .
 Όσον αφορά το γυναικείο μπάσκετ, έγινε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ομάδα του Γ.Σ.Β. περίπου το 1958, από τον καθηγητή της γυμναστικής του 2ου Γυμνάσιου του Βόλου Τάσο Ζαχαρόπουλο. Θυμάμαι αμυδρά δύο κοπέλες την Ριζούλη και την Πράτζου που είχαν αρχίσει να ασχολούνται με το μπάσκετ.
 
 



Η  φωτογραφία είναι τραβηγμένη τον Οκτώβρη του 1956 στο τερέν του Γ.Σ.Β. από τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ 2ου Γυμνασίου Βόλου και πληρώματος αμερικανικού πολεμικού πλοίου. Με τις άσπρες φανέλες είναι οι παίχτες του 2ου Γυμνασίου. Όρθιοι από αριστερά είναι οι: Βέργος, Δαλούκας, Παπαγεωργίου, Πισιώτης. Καθισμένοι οι: Κανέλλος, Χαρίσης Δ., Τζάβελλος και Χαρίσης Ν.






Η φωτογραφία της ομάδας του Γ.Σ.Β.  είναι τραβηγμένη στο παλιό τερέν του Ολυμπιακού Βόλου το 1963 και απεικονίζονται από αριστερά οι:

 Όρθιοι: Πάρνος, Αιχμαλωτίδης, Καϊτανίδης, Χαρίσης, Βουτσινάς (έφορος}. Κοτρώτσος, Χαρβάλας.
Καθισμένοι: Τσιπνής, Κρεμαστάς, Κοκολιός




 Στην  φωτογραφία(1959) αυτή,τραβηγμένη στο τερέν του Γ.Σ.Β., φαίνονται, εκτός των αμερικανών, αθλητές του Γ.Σ.Βόλου και όχι μόνο, με αθλητική στολή ή με πολιτική περιβολή, μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ του Γ.Σ.Β. & του πληρώματος αμερικανικού πολεμικού σκάφους. Είναι όρθιοι από αριστερά  οι: Χριστοδούλου, Χαρίσης, Μπίλιος, Σκούρτης, Βασιλόπουλος,  άγνωστος, Σκουριάς. Καθισμένοι οι: Άσβεστάς, Θάνος, Κουτσούκος, Νταφόπουλος και Καραλής.